luni, iunie 21

In tine mai locuieste cineva ROZ


Oscar si Tanti Roz , de Eric Emmanuel Schmitt

Oscar are zece ani şi trăieşte într-un spital. Chiar dacă nimeni n-are curajul să i-o spună în faţă, băiatul, bolnav de leucemie, ştie că va muri. Singura care-i intră în voie este Tanti Roz, o infirmieră bătrână, neîntrecută în născocit poveşti moderne, adevărate lecţii de viaţă, în care nici binele, nici răul nu sunt absolute şi nimic nu e aşa cum pare la prima vedere.
Ea îi dă copilului ideea să trăiască fiecare zi ca şi cum ar fi zece ani şi-l învaţă să-i scrie epistole lui Dumnezeu, ca să se simtă mai puţin singur. Cu Tanti Roz pe post de ghid într-o viaţă trăită fast-forward, Oscar parcurge, printre râsete şi lacrimi, itinerarul emoţionant al tuturor vârstelor şi experienţelor umane.

E recenzia generala aceasta ,pe intelesul tuturor insa eu vreau sa va scriu altceva.

Scriu ...

...despre “Oscar si Tanti Roz“ pentru cei curiosi si pentru cei de la care nu mai am ce sa invat - poate doar sa-i ajut sa se mai regaseasca ei insusi cate putin ;

...pentru ca Oscar poate fi oricare dintre noi , e alegerea noastra daca putem deschide usa lui cu manerul nostru ;

...pentru ca nu mi-e frica sa smulg din mine ce dobandesc,caci am invatat sa pun mereu la loc altceva...

...si pentru cei care ,macar din cand in cand, le mai dau naibii de reguli si-si traiesc povestile interzise.

Vreau ca aceasta recomandare de carte sa vina catre voi,nu ca un dar tehnologizat,nici ca un ritual desuet ,ci ca o salvare a fiecarui copil “ mare “ din fiecare.Vreau sa nu va mai eschivati cand va adresati singuri intrebari,ci sa stiti ca cele mai sincere raspunsuri se gasesc in voi .Vreau sa incepeti sa va traiti fiecare zi fara multe vorbe si paranteze .Se face ca in privirea celor in care tindem sa credem cel mai putin ,gasim cele mai mari raspunsuri.

Pe mine m-au rascolit cele 74 de pagini si la fiecare a doua bataie de inima ,stiu ca trebuie sa fiu in partea de sus a implinirilor mele .

Am extras cateva dintre multele fragmente ce nu au cum sa nu te impresioneze si de ce le-am nuantat in roz va las pe voi sa ghiciti :

Astea fiind zise, dacă după toate amănuntele pe care ţi le-am înşirat aici încă n-ai reuşit să-ţi dai seama cine e Tanti Roz, cred,dragă Dumnezeu, că n-ar mai fi cazul să rămâi pe post de Dumnezeu, ci ai face mai bine să ieşi la pensie. Sper că sunt suficient de clar.

Ştii, Tanti Roz, am impresia că oamenii au născocit un alt fel de spital decât cel care există de-adevăratelea. Unu’ în care te faci că vii ca să te vindeci, când tu de fapt intri acolo ca să mori.

Ai dreptate, Oscar. Şi cred că se facea ceeaşi greşeală şi în ceea ce priveşte viaţa. Uităm că este fragilă, gingaşă,efemeră. Ne comportăm cu toţii de parca am fi nemuritori .

Fie. Dar de ce zici că ar trebui să-i scriu lui Dumnezeu?

–Ca să te simţi mai puţin singur.

–Păi cum să mă simt mai puţin singur cu

cineva care nici măcar nu există?

–Fă-l tu să existe.

Se aplecă spre mine.

De fiecare dată când ai să crezi în el, o să existe un pic mai mult. Şi dacă te ţii tare, află de la mine, o să existe chiar de-adevăratelea. Şi asta o să-ţi facă bine.

Să ştii c-aş fi de acord să-mi faci o vizită.În spirit, vreau să spun. Mi se pare o chestie tare de tot şi mi-ar plăcea să mă vizitezi. Primesc musafiri de la opt dimineaţa până seara la nouă.În restul timpului dorm. Uneori aţipesc niţel chiar şi-n timpul zilei, din pricina tratamentului.Dacă se întâmplă să pici într-un astfel de moment, trezeşte-mă fără nici o grijă.Ar fi o prostie să nu ne întâlnim din pricina unei clipe de somn în plus.

Era întinsă pe pat, să juri că era Albă-ca-Zăpada când aşteaptă să vină prinţul şi proştii ăia de pitici cred că-i moartă, Albă-ca-Zăpada din fotografiile în care zăpada pare albastră,într-atâta-i de albă.

S-a întors spre mine, iar eu m-am întrebat dacă mă ia drept prinţul sau drept unul dintre pitici. Eu aş fi bifat „pitic“, din pricina căpăţânii mele, dar ea n-a zis nimic, şi tocmai asta-i grozav cu Peggy că nu spune niciodată nimic şi că totul rămâne misterios.

-Carevasăzică, e serioasă treaba între tine şi Peggy, Oscar?

-Beton armat, Tanti Roz. Sunt superfericit. Azi-noapte ne-am şi căsătorit.

–Cum adică v-aţi căsătorit? Adică am făcut tot ce fac un bărbat şi o

femeie când sunt căsătoriţi.

Am avut un şoc dând cu ochii de statuia ta, adică văzând în ce hal erai, vreau să spun,ţintuit pe crucea aia, pe jumătate gol, slab, cucorpul tot numai o rană şi cu capul însângerat sub coroana de spini abia mai ţinându-se pe gât. Parcă ai fi fost eu. Asta m-a revoltat de-a binelea. Eu, dac-aş fi Dumnezeu, n-aş permite să fiu tratat astfel.

Mâine e Crăciunul, dragă Dumnezeu.Aniversarea ta, uite, n-am făcut niciodată legătura. Te rog, fă tu cumva să mă împac cu Peggy fiindcă, nu ştiu dacă e din pricina ei sau nu, da’ tare-s trist astă-seară şi nu-mi mai arde de nimic.

Pe mâine. Te pup,

Oscar

P.S. Acum că suntem prieteni, ce-ai vrea să-ţi ofer de ziua ta ?

Dragă Dumnezeu,

Peggy Blue a plecat. S-a întors acasă, la părinţii ei. Nu-s tâmpit să nu-mi dau seama că n-am s-o mai văd niciodată.

Nu-ţi mai scriu, că sunt prea trist. Peggy şi cu mine am trăit o viaţă împreună, şi-acum mă pomenesc singur, chel, ramolit şi obosit în patulă sta de spital. Urâtă-i bătrâneţea.

Azi nu te iubesc .

Oscar


Şi-n clipa aceea am înţeles care era diferenţa dintre noi şi tine:tu eşti un tip infatigabil! Pus pe muncă fără întrerupere. Căruia nu-i este niciodată lehamite.Ziuă vreţi, uite ziuă! Noapte? Uite noapte! Şi primăvară! Şi iarnă! Şi uite-o pe Peggy Blue! Şi uite-l şi pe Oscar! Şi pe Tanti Roz! Asta zic şi eu sanatate de fier !

Dragă Dumnezeu,

Am azi o sută de ani. Ca Tanti Roz. Dorm cam mult, dar mă simt bine.

Încerc să le explic părinţilor mei că viaţa e un dar buclucaş. La început ai tendinţa să-l supraestimezi crezând că viaţa pe care ai primit-o este veşnică. Apoi, dimpotrivă, îl subestimezi,găsind că-i o porcărie, scurtă de nu-nţeleginimic din ea şi pe care uneori ţi-ar veni s-o arunci de să nu se vadă. Abia către sfârşit pricepi că nu-i vorba de nici un dar, ci de un simplu împrumut.

Dragă Dumnezeu,

O sută zece ani. E mult. Cred c-am început

să mor.

Oscar

..............

PS. dati o fuga si la Bulandra,Oscar si Tanti Roz e pusa in scena,iar Oana Pellea isi joaca rolul cum o face de fiecare data : cu aceeasi nemurire .

duminică, iunie 13

La ce foloseste fericirea?

Problema obtinerii starii de fericire a devenit obiect de studiu privilegiat in Statele Unite, din 1998. Stimulati de Martin Seligman (presedintele Asociatiei Americane de Psihologie, in acel an), zeci de psihiatri si psihologi au inceput sa descrie mecanismele bunastarii si ale placerii.

„De ce sa ne obosim sa fim fericiti?“, se intreaba Martin Seligman, in cartea „Fericirea autentica“, aparuta in 2007, la Editura Humanitas. „Cand suntem indragostiti, ne facem un prieten sau crestem copiii, trecem prin momente de pe urma carora, aproape intotdeauna, toata lumea implicata are enorm de castigat. Similar, aproape orice progres tehnologic reprezinta un castig pentru toata lumea. Masina de tiparit nu a redus valoarea economica a vreunei inventii din alt domeniu, ci a declansat o explozie generalizata a valorilor.

Aici se regaseste motivul probabil al sentimentelor. Un sentiment pozitiv e ca un far calauzitor, care va anunta ca va aflati in preajma unei posibile situatii din care toata lumea are de castigat. Prin activarea unui mod de gandire expansiv, tolerant si creativ, sentimentele pozitive va vor spori beneficiile sociale, intelectuale si fizice avute.

Martin Seligman crede ca fericirea se poate obtine prin mai multe metode. Iata cateva dintre ele :


- sa ne recunoastem emotiile (Daca vreun obiect exterior te deranjeaza, nu el, ci judecata ta asupra lui te tulbura. Nu depinde decat de tine sa stergi a ceasta judecata din sufletul tau. Da ca dispozitia ta este cea care te ne ca jeste, cine te impiedica sa-ti rectifici atitudinea?“. Marc Aureliu ) ;

- sa gasim un sens („Viata buna consta in dobandirea fericirii prin folosirea zilnica a calitatilor caracteristice in tot ceea ce inseamna sfera personala de interese. Viata are si un sens daca i se mai adauga o componenta: folosirea acelorasi calitati pentru progresul cunoasterii, puterii sau al bunatatii in lume“, arata Martin Seligman. ) ;

- fericirea ne face sanatosi ( omul actual si-a schimbat sistemul de valori, nevoile. Prin prisma acestei schimbari, a devenit patimas si competitiv, dar nu intr-o maniera pozitiva. Ne hipermotivam pentru a atinge standarde inalte, uitam sa ne relaxam si nu mai suntem atenti la lucrurile ca re, poate, in trecutul existentei noastre ne faceau placere ) ;

- sa adaugam solidaritatea printre placerile vietii .

de citit :

Fericirea autentica , de E.P.Seligman,ed.Humanitas

miercuri, iunie 9

Fii hot,hot&hot la plus 30 de grade...


De ce ai nevoie ca sa fii sexy,stilish,spirited…? O prietena draga mie mi-a zis ca …de un barbat. Eu spun NU . Zambind ,am luat pulsul revistelor si am intocmit o lista …

Te las sa treci pe lista prioritatilor tale ce crezi tu de cuviinta si …

...Iubeste(-te) si da verii nemurire !

- fa SPORT ( inot,tenis,tae bo,volei,etc ) ;

- ten fresh,mat,pometi conturati si luminosi ;

- crema cu pigment ( e ideala cand nu ai timp de o baie de soare si pe deasupra ,e foarte sanatos si sigur procedeul) ;

- genti impletite in varianta XXL (-cosurile de paie- in care aresenalul de vara isi gaseste loc negresit fara probleme) ;

- o rochie lunga ,de matase,colorata ( poate fi purtata in orice moment al zilei,dimineata la plaja,la pranz pe o terasa si seara la o petrecere ) ;

- imprimeul leopardul-nebun ( animal print-ul , l-as pastra doar pentru incaltaminte personal) ;

- unghii perfecte ( mici si colorate vibrant : rosu corai e preferatul meu in cap de lista ) ;

- farduri mono + dermatograf = complementaritate ( o sa ai senzatia ca inventezi culori ) ;

- bucle lejere si produse pentru ingrijirea parului cu protectie UV ;

- o pereche buna de jeansi boyfriend style ( ruleaza-i/intoarce-i jos) ;

- o pereche de pantaloni scurti ( cat mai simpli si personali) ;

- esarfe colorate ( purtate chiar si in talie si in parul usor impletit ) ;

- o pereche de pantofi (cel putin) cu platforma ,spectaculosi ;

- corset ( investeste intr-un corset si ai curajul sa il porti cu o pereche de boyfriend jeans,alaturi de negresitele tocuri ) ;

- o jacheta de jeans ( o poti purta peste o rochie extrem de eleganta ) ;

- de citit Frumoasele straine de Mircea Cartarescu si de (re)citit Mananca,roaga-te ,iubeste de Elizabeth Gilbert ;

luni, iunie 7

...

Azi m-am trezit mai vie ca niciodata.

Ma simt de miere,ma simt alunecoasa si lipicioasa de frumos .Frumosul vietii in care m-a aruncat forta Divinului.
Hmm...sa fie de la galben de soare,de la aroma de pepene abia atins de cutit,sau de la spuma de capsuni...?Sa fie de la dragostea ce ma incoanjoara pretutindeni la fel cum face minutarul ceasului si parca nu mai oboseste niciodata?
Respir mai adanc ca ieri,pentru ca am descoperit intensitatea ,nu gestul in sine .Am coborat din pat si parca am coborat din josul susului in susul josului.E inca ceata calduta,dar e bine.Am coborat prea usor,desi imi imaginam mult mai greu procedeul.Vreau sa mai dansez in ploaie ca altadata;acum astept insa stropii sa cada.Vreau sa cant dimineti la rand un refren ce pentru mine inseamna VIATA .Vreau sa dansez desculta prin miros de verde crud .Vreau sa ma rasfat ; eu cu mine. Vreau sa vad curatul din gri-ul murdar si sa inspir asta si celor ce ii iubesc . Vreau mult din putin .Acum va las. Ma duc sa caut fericirea.

vineri, iunie 4

Barbatii - intre fotbal si femei!















Femeile vor ca barbatul... sa fie un sensibil sau protector si puternic? Un macho ori un intelectual? Sa puna femeia pe primul plan sau sa fie mai degraba un bun manager, un profesionist cu… cateva derogari imorale? Barbatul de azi (roman si de aiurea) este constructia femeilor (la nivel cultural) si mai ales a mamei sale, aceasta Alfa si Omega a iubirii masculine.

Barbatii vor ca femeia... sa fie virgina pentru a o putea initia, a o face sa descopere placeri si a o invata el insusi rudimente de erotism. Aceasta dorinta de a fi primul se explica printr-o frica: daca este deja „formata″, s-ar putea sa fie „deformata″, adica prea ″fierbinte″, exigenta, iar el risca sa fie supus comparatiilor. Daca o vrea virgina, nu o vrea si inocenta, prostuta, ci mai degraba o buna eleva pentru a putea participa.
Pe langa jocul dintre barbat si femeie ce o sa existe intotdeauna, mai exista si ...
...FOTBALUL.
Neinteles de femei si de unii barbati, fotbalul e mai mult decat un hobby, e o religie. Cum se vede el din interior?
De aici trio-ul: barbatul intre femeie si fotbal.

NB (femeilor necunoscatoare in a „da cu piciorul″ ): FOTBAL. Joc sportiv cu mingea între două echipe de câte 11 jucători, fiecare dintre jucători căutând să introducă mingea în poarta celeilalte echipe, lovind-o cu piciorul sau cu oricare altă parte a corpului, în afară de mâini.

Fotbal (in viziunea femeii ). Joc sportiv insignifiant, consumator de energie, motiv de cearta(gratuita) in cuplu, aflat mereu pe un plan pricipal in viziunea barbatului, in fata sexului.

Vorbim aici despre acelasi camp de lupte si arme diferite.

Si vorba aceea: care e diferenta dintre o repriza de fotbal si un preludiu... ? Prima dureaza sigur 45 de minute. 


Sa lasam rasul si sa devenim seriosi.
Revenind la golurile lor(si ale noastre ), nu putem spune ca barbatul nu s-a nascut cu o acuratete aparte pentru fotbal si... bere. Ei iubesc berea si fotbalul, la fel cum iubim noi gentile si ciocolata. Si vor sustine cu tarie tot restul vietii lor ca daca limba femeilor ar fi mai scurta, zilele barbatilor ar fi mai lungi!
Marele merit al barbatilor este ca sunt foarte putin complicati. Numai infatisarea inseala cateodata. Pentru ei, totul este alb sau negru, bine sau rau, frumos sau urat. Ba ai tinde sa crezi chiar ca, atunci cand au fost creati barbatii, s-au folosit aceleasi calapoade pentru toti, ceea ce denota o lipsa de imaginatie din partea fabricii. Asta ar explica si binecunoscuta camaraderie intre barbati, si ragaiturile la un meci de fotbal, si fascinatia pentru James Bonzi, Jackie Chani, pistoale, mitraliere, motoare si orice face zgomot sau pateaza.
Dar nu ii iubim asa cum sunt? ! Evident ca DA.

Deci pentru ca sunt barbati, clar nu au cum sa conceapa viata fara fotbal.
Conform studiilor, cand se întâlnesc mai mulţi bărbaţi, subiectul favorit de discuţie, indiferent de ţara în care se află, este fotbalul, arată un sondaj recent efectuat în 15 ţări. Discuţiile despre femei se află abia pe locul doi în temele lor preferate.
Ei si ?
De ce segregarea pe sexe?
E simplu: tine de instinctele de luptator. „Daca ne amintim de «radacinile» noastre, cand femeile stateau in pesteri, impartasind pareri, emotii, sentimente si crescand copii, iar barbatii legau in minte scheme de atac, urmarind prada – uneori – si mii de kilometri departe de casa. In zilele noastre, prada s-a transformat intr-o minge de fotbal. Iar oamenii aflati pe urmele animalului haituit – fiecare barbat din terenul de joc, din tribune sau din fata televizorului. Pana la urma, totul sta in genele noastre si in originea noastra de fiinte sociale si emotionale. Aceasta apartenenta la un grup trezeste in ei sentimentul ca fac parte dintr-un trib in care ritualurile sunt codificate, in care se formeaza si se regasesc, totodata. La acest joc, barbatii sunt mai puternici decat femeile. Dupa Freud, faptul ca toti poseda un falus ii face sa aiba un sentiment de apartenenta la un grup, grup din care fac parte cei care au, in opozitie cu cele care nu au. Alte doua motive explica inegalitatea intre cele doua sexe, cu privire la acest sport: mai intai, o disponibilitate mai mica a femeilor (timp, bani, sentimente). Caci adevaratul suporter este fidel si „da o parte din el“, negandindu-se nici la timp si nici la bani.
Sportul-rege si femeile vor fi oricum mereu in mintea barbatului. Iar voua femei de pretutindeni va sugerez sa renuntati incet la a va juca Flori,fete,filme sau baieti... macar pentru o zi.
Iar barbati de pretutindeni, iertati-ne. Va uram pentru ca va iubim.
Haideti sa uitam de invidia feminina dusa la extrem, haideti sa lasam deoparte orgoliul masculin. Haideti sa uitam ca pentru misoginie exista varianta feminina numita misandrie (repulsie patologica fata de barbati). Haideti sa ne imaginam ca acesti termeni nu exista decat in DEX, de dragul de a ne imbogati limbajul. Haideti sa nu mai numaram clipele in care expectatiile femeilor au fost spulberate de ratacirile barbatilor.
Pentru ca V.Hugo avea dreptate : Barbatul este plasat acolo unde se sfarseste pamantul, iar femeia acolo unde incepe cerul.