Mood-food (alimentele care produc bucurie), este ultima tendinta in medicina nutritionista, lansata cu mare success in
TOPUL ADUCATORILOR DE NOROC :
- deosebit de apreciate de nervi sunt vitaminele B, continute in spanac, leguminoase si broccoli ;
- mancarurile iuti dau buna dispozitie si activeaza rapid productia de enodorfine (Efectul Pepper-High-Effect) ;
- grasimi, dar cu conditia sa fie "bune" (acizii grasi Omega 3,6,9) .
Mic indreptar MOOD-FOOD (alimente care ne fac garatat viata mai frumoasa)
LEGUME
Broccoli, datorita continutului mare de calciu, trece drept hrana pentru nervi.
Mazarea, intareste nervii datorita albuminei vegetale si a fibrelor pe care le contine.
Morcovii, contin profirina, o substanta care favorizeaza producerea hormonilor sexuali.
CONDIMENTE
Ghimbirul, cu uleiul aromat pe care il contine ridica moralul.
Ardeiul iute, demonstreaza ca iutele binedispune.
Nucsoara, contine o substanta euforizanta: miristicina.
ALIMENTE DE BAZA
Pestele, contine Omega 3, care blocheaza oboseala.
Orezul complet, hidratii de carbon, fibrele alimentare si albumina dau o stare de bine.
Carnea de pasare, sporeste capacitatea de efort si motivatia.
ULEIURI
Uleiul de masline, are acizi grasi nesaturati care contribuie la fabricarea hormonilor fericirii.
Uleiul de rapita, stimuleaza circulatia sangelui si da energie.
DULCIURI
Ciocolata, contribuie la fabricarea serotoninei. De preferat ciocolata neagra si amara, nu in exces !
Cafeaua, stimuleaza spiritual datorita cofeinei.
Vanilia, potoleste pofta de dulce si relaxeaza.
FRUCTE
Ananasul, ucide sentimentul de frustare.
Bananele, hidratii de carbon cresc rapid optimismul.
Alunele, prin insoleucina si vitamine dau bunadispozitie.
Zmeura, contine mult magneziu, care ne face rezistenti la stres.
Concluzia? Cand punem mancarea pe masa, in afara de grija de a alege alimente usoare si sanatoase, sa ne ingrijim sa alegem, in primul rand, ce ne place. Retetele, oricat de bune, daca n-au si putina placere in ele, un pic de bucurie pe gratis, nu fac doi bani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu