joi, octombrie 21

Pofta buna (de FEEDBACK) si digestie usoara!


Literalmente insemnand "a hrani inapoi", feedbackul este un termen utilizat in psihologie pentru a desemna informatiile despre noi insine pe care le obtinem din mediul nostru inconjurator. El este efectiv o adevarata hrana in sensul ca ne imbogateste si ne calauzeste actiunea. Fedbackul ne permite sa ne ajustam incetul cu incetul maniera de-a gandi si de-a actiona in functie de informatiile sale. El este capital in psihologie, dar si in alte domenii, deoarece fiecare fenomen complex intr-un mediu complex nu isi poate atinge scopul decat prin feedback, de unde si importanta lui in corectiile de traiectorie ale navelor spatiale ca si in existentele umane.

Acesta poate fi de exemplu, mai mult sau mai putin pozitiv sau negativ, dar si mai mult sau mai putin specific: el se va referi atunci la persoana noastra globala, sau la dimensiuni precise ale comportamentului nostru. Totul depinde totodata de ceea ce cautam in primul rand: feedbackul pozitiv este deseori agreabil, dar feedbackul negativ este intotdeauna util.

Ghid de utilizare pentru feedback:

E simplu: considerandu-l o sansa, si nu o amenintare! Chiar -si mai ales- atunci cand este neplacut de auzit… Iata cele patru mari reguli de folosire optima de folosire a feedbackului in viata cotidiana:

1. Sa il ascultam: in general, il intrerupem prea repede, ca sa il corectam, deoarece, dat fiind ca atinge un subiect foarte sensibil (noi insine !), ne e greu sa il ascultam senini si atenti. Cand observam comunicari spontane in jurul feedbackului, vedem frecvent ca cel care il primeste il intrerupe aproape intotdeauna inainte de sfarsit pentru a se justifica, a se apara sau a-si manifesta dezacordul. Feedbackul pozitiv ne poate face deopotriva sa ne simtim indispusi prin valoarea sa afectiva: deoarce ne simtim stanjeniti din cauza complimentelor, incercam sa le scurtam sau sa le minimalizam.

2. Sa il solicitam pe cat de des cu putinta. Uneori exista o jena de-a o face, dar aceasta constituie o irosire regretabila de informatii. De aici si intrebarea: "Si, cum vreau sa progresez, parerea dumneavoastra ma intereseaza: puteti sa imi spuneti ce a fost bine, si ce anume ar trebui sa ameliorez?".

3. Sa nu il respingem, chiar daca ni se pare neadaptat. Rareori un feedback este 100% eronat sau inutilizabil. El contine (aproape) intotdeauna ceva adevarat. Pe deasupra, el ne informeaza cel putin despre felul in care suntem vazuti, chiar daca acest lucru ne infurie sau ne intristeaza. Intr-adevar, studiile efectuate in aceasta privinta arata ca, cu cat o persoana te cunoaste mai putin, cu atat are tendinta de-a trage concluzii din ceea ce esti, pornind de la observarea actelor tale. Si situatia e invers in cazul persoanelor care ne cunosc bine, care isi tempereaza informatia asupra a ceea ce facem datorita cunoasterii personalitatii noastre globale.

4. Sa nu pedepsim niciodata pe cineva pentru ca si-a spus parerea despre noi, imbufnandu-ne, enervandu-ne, izbucnind in lacrimi (ceea ce este insa mai greu de controlat). Sa ne pomenim lipsiti de mesajele atat de pretioase ale feedbackului din cauza susceptibilitatii noastre sau a fragilitatii noastre ar fi o mare pierdere. Dimpotriva, putem sa cerem si mai multe precizari, daca e imprecis, sau mai multa blandete, daca e prea aspru.

Cu acestea fiind spuse, eu ma declar impatimita a feedbackului. Pentru ca feedbackul este viata! Pentru ca toate procesele biologice care regleaza functionarea corpului nostru sunt bazate de feedback : mecanisme de reglare a vietii hormonale sau a tensiunii arteriale, ale imunitatii, functionarea diverselor zone cerebrale...

Si mai sustin ca feedbackul e direct proportional cu stima de sine, pentru ca stima de sine porneste artificial in vrie, in jos sau in sus. In ochii mei, el este realmente unul dintre instrumentele cele mai puternice care exista pentru a ne ajuta sa progresam si sa ne implinim. Pentru mine, el nu are decat un singur defect, care nu ii este dealtfel inerent si tine mai curand de noi: numele lui barbar si exotic. Cine va inventa in cele din urma un termen francez elocvent si elegant ?

Niciun comentariu: