vineri, ianuarie 27

BUNICILE de-atunci, NEPOATELE de-acum




Nu va vorbesc acum despre vremuri, ci despre omul vremurilor.


Si am ales pentru inceput FEMEIA.


Exista fara indoiala bunici si bunici, cum deopotriva exista fara indoiala nepoate si nepoate. Primele mustesc a intelepciune, cele din urma a curaj, dorinta, ambitie.

Nepoatele n-ar fi fost nepoate fara bunici, cum bunicile n-ar fi fost bunici fara nepoate.

Sa spunem ca aici ar fi punctul de legatura-echilibru, actual-constant, intre trecut si viitor.

Prezentul insa, e VIU, atat prin bunici, atat prin nepoate.


Asemanari putine, desosebiri multe.

As incepe cu trezitul de dimineata, pe care ce-i drept majoritatea nepoatelor il suduie. Ori ca muzica din club a fost intr-atat de cool incat nu i-a rezistat, ori ca paharul de vin baut s-a transformat la cina intr-o sticla bauta in intregime, ori ca plimbarea in parc s-a finalizat cu after party.

Ei bine, bunicile in schimb, la 20+ de ani, isi incepeau diminetile cand inca nici soarele nu se trezea, cand nici ceasul-care trebuia zilnic intors, nu suna. Nu cunosteau verbul A (SE) VAITA, cat il cunosteau de bine pe cel A (NU) RENUNTA. Aveau ori gospodarii de sustinut intr-un alfabet continuu parca, de la A la Z, ori deja primul copil de crescut/ingrijit, ori serviciu costisitor, in 3 schimburi, daca locuiau in oras.


Apoi continui cu to-do list-ul nepoatelor, care include de la ritualul integral al diminetii pana la shopping-ul de cu seara. Ele au uitat de apa, ca doar deh, o au pe cea termala la tub, au uitat de sapun, ca deh, au gel-spuma-demachiant, au uitat de Nivea sau Crema de Galbenele, Doina sau mierea, ca deh, ele au dermatocosmetice, caviar si ulei de argan.

Nepoatele isi bifeaza programarile frecvente la saloanele de infrumusetare si solar. Bunicile, in timp ce faceau prajituri, tineau si cate un albus batut spuma pe ten-caci din strabuni stiu ca fac bine si, bunicile, pe timp de vara, la risipitul fanului, cu furca in mana, nu cu ochelarii contra radiatiilor UVA, isi hidratau pielea sanatos, la soare natural.


Mai sunt multe de zis, ca de exemplu transformarea nepoatelor in fake absolut, incepand cu gene false, unghii false, botox si silicon.

Bunicile aveau grija de gene cu vestitul ulei de ricin si la zile de sarbatoare, daca si atunci, le bibileau cu putin carbune negru special.


Nepoatele au extensii, par vopsit.

Bunicile au fost inmiit mai frumoase cu parul spalat cu sampon de urzica ori sapun de casa si, clatit cu apa cu otel ori fiertura de frunze de nuc, impletit apoi in cele mai unice moduri si forme.


Nepoatele-si spala vasele la masina de spalat vase, tot cum fac si cu rufele.

Bunicile au rezistat si cu cenusa sub unghii in timp ce frecau cratitele si cu pietrele de rau ce le brazdau mainile, in timp ce spalau.


Nepoatele mananca fast-food, ori la restaurante celebre.

Bunicile poate nu mancau deloc, daca aveau 2-3 copii la masa si un sot muncit, de hranit.


Nepoatele aproape ca nu mai poarta nici chiloti.

Bunicile aveau si cate trei randuri de fote si ii, sa le tina Dumnezeu sanatoase, ca sa faca copii sanatosi.



Bunica EROINA, nepoata DE VINA!



Cu umor fin, insa recunosc cu oarecare ciuda, am scris cele de mai sus.

Nu din fandoseala vremurilor, in care vezi-Doamne, ne-am super-modernizat. Nu.


Am scris cele de mai sus, nu cu dorinte de reintoarceri la trecut, ci de reintoarceri la VALORI. Am avut langa noi valori, care ne-au crescut si ne-au numarat pasii si bataile inimii. E pacat sa ne cosmetizam inima si trupul la extrem, devenind din om, robot.


Puteam foarte bine sa scriu despre nepoatele care studiaza, se respecta, iubesc-se iubesc, au in plan o familie si o cariera. Nu am scris despre ele, fiindca ele deja-si stiu locul si scopul.

Am scris insa, pentru toate nepoatele ale caror BUNCI SUNT EROINE. Si pentru nepoatele care vor la randul lor sa ajunga EROINE.

Un comentariu:

coco spunea...

Ar trebui adugat ca barbatii se simt atrasi de roboti dar nu pe o perioada lunga. Cind se maturizeaza mintal cauta ceva natural care sa semene cu mamele si cu bunicile lor. Stratul gros de machiaj atrage intr-o discoteca dar in viata de zi cu zi atrage sufletul si stiinta fiecarei femei de a sa face placuta. Putine bunici s-au maritat din dragoste(erau alte timpuri) dar au stiut sa se faca indispensabile bunicilor nostrii! (neterminat:) )