vineri, martie 12

Cum sa afli ce tip de ten ai ?


Din pacate in Romania,femeile nu sunt suficient de preocupate de ingrijirea lor zilnica si de aceea semnele imbatranirii sunt clar vizibile.De ce o fata de 20 de ani sa inceapa sa foloseasca crema contur ochi cand are doar 20 de ani ? Atunci inseamna ca mama ei trebuie sa aiba un intreg arsenal anti-aging la 50 de ani ? Gresit ! Din pacate tenul nostru ,datorita schimbarilor climatice nu isi mai permite sa mai fie lasat liber sub soare ,de aceea specialisti recomanda folosirea SPF(factor de protectie solara) la fiecare iesire din casa .Va garantez ca desi majoritatea sustineti ca tenul vostru e impecabil ,ca desi spuneti ca nu e cazul folosirii unui fond de ten adecvat tipului vostru de ten si o crema cu SPF,daca mergeti la un cabinet de cosmetica si vi se va face peste 3-4 ani un consult general al epidermei veti ramane socate .Tenul o sa fie imbatranit prematur in cel mai deranjant mod .

Si spunandu-va toate astea de ce sa nu stiti cu ce sa incepeti ?Incipitul se adrezeaza tipurilor de ten.Sincer,cate dintre voi au inca indoieli atunci cand trebuie sa isi aleaga crema de fata pentru ca nu stiu exact in ce categorie a tipului de ten se incadreaza ?

Iata ce trebuie sa faci :

-Spala-te bine pe fata si sterge-te cu un prosop curat. Dupa vreo ora, ia cate un servetel curat si apasa-l timp de 10 secunde pe frunte, pe nas, pe barbie, respectiv pe obraji (deci 4 servetele in total). Cauta in descrierile de mai jos pentru a iti afla tipul de ten:

-Pe niciun servetel nu apar pete de grasime, dar fata ta are un aspect oarecum lucios =>TEN NORMAL

-Pe niciun servetel nu sunt pete de grasime, iar fata ta pare uscata, usor solzoasa chiar =>TEN USCAT

-Pe toate servetelele apar pete de grasime, iar fata ta are aspect lucios =>TEN GRAS

-Pe servetelele tinute pe frunte, nas si barbie (zona T) apar pete de grasime, pe cel tinut pe obraji nu =>TEN MIXT (gras in Zona T, uscat sau normal in obraji);

Tinand cont de testarea tenul tau ,nu uita ca la toate tipurile de ten se recomanda ingrijirea dimineata si seara, urmand cei 3 pasi: curatare, tonifiere si hidratare, bineinteles potrivite tipului tau de ten.

Afla mai multe ....

Tenul normal este considerat cel mai aproape de perfectiune, fiind si cel care se gaseste cel mai rar la adulti, dar intalnit la mai toti copiii. Are o textura supla si catifelata, cu un aspect luminos. Porii sunt mici, abia vizibili, impuritatile sunt putine sau inexistente, iar pielea nu este sensibila.

Se recomanda un tratament bland, pentru a evita uscarea sa. Din acest motiv, ingrijirea sa este asemanatoare cu ingrijirea tenului uscat. Singura diferenta este ca tenul normal suporta bine sapunul si apa, cu care tenul uscat nu se prea impaca (apa de la robinet este prea dura pentru tenul uscat).

Apa utilizata pentru spalarea tenului nu trebuie sa fie rece sau fierbinte, cea mai buna fiind cea la temperatura camerei. Dupa curatare, se poate folosi o lotiune tonica usor astringenta.

Nu este recomandata utilizarea cremelor prea grase sau a lotinilor cu prea mult alcool, acestea dezechilibrand tenul, motiv pentru care s-ar putea sa ajungeti sa aveti ten gras sau uscat, dupa o perioada de tratament nepotrivit.

Tenul uscat are o textura delicata, fragila si cu multe pete. Pielea este subtire, mata, se usuca si se crapa foarte usor, fiindu-i imposibil sa retina apa si avand o productie redusa si insuficienta de sebum. Se inroseste repede si este acoperita uneori cu vinisoare dilatate. Din pacate, trebuie sa iti spun ca este tenul care imbatraneste cel mai repede. Pana si ridurile de expresie sunt cel mai vizibile la acest tip de ten.

In ingrijirea acestui ten sa nu utilizati sapunul! Apeleaza la o lotiune sau o crema bogata in grasimi pentru a il curata. Apoi, foloseste o lotiune tonica pentru tenul uscat, fara alcool, desigur. Daca este posibil, iti recomand sa aplici tonifiantul prin pulverizare.

Este necesara utilizarea unei creme de zi, precum si a unei creme pe timp de noapte (crema de noapte aplicandu-se intr-un strat ceva mai gros, in special in zona ochilor si a liniilor din jurul gurii).

Nu folosi produse pentru exfoliere, ai tenul destul de uscat si asa, nu il mai face sa sufere! Pentru a il revigora, insa, poti incerca baile cu aburi cu musetel sau salvie, compresele calde imbibate cu infuzii de plante si mastile potrivite tipului tau de ten.

Tenul gras este cauzat de secretia in exces a sebumului, motiv pentru care pielea are un aspect lucios, uleios, cu pori dilatati. Excesul de sebum atrage praful din mediul inconjurator, ducand astfel la aparitia punctelor negre, a cosurilor si chiar a petelor, tenul gras neputand fi niciodata perfect curat. Trebuie curatat si ingrijit zilnic pentru a preveni acumularea impuritatilor. Partea buna: imbatraneste cel mai greu!

Iti recomand demachierea de doua ori pe zi (dimineata si seara) cu geluri sau spume pentru curatarea fetei si lotiuni tonice astringente specifice tenului gras. Crema de zi utilizata la sfarsitul acestui „ritual” trebuie sa fie usoara, cu SPF (factor de protectie solara), iar crema de noapte neaparat speciala pentru tipul tau de ten.

De doua ori pe saptamana iti recomand sa faci o baie cu aburi, urmata de o exfoliere. Incheie tratamentul cu o crema hidratanta usoara.

Mai poti incerca pulverizarea lotiunilor usor astringente, mastile pe baza de argila si compresele alternative calde-reci.

Nu folosi insa in exces mastile, exfoliantele etc. pentru ca poti cadea in cealalta extrema, adica sa ajungi la ten uscat.

Tenul mixt este cel mai des intalnit pentru ca tenul gras din anii adolescentei devine mixt la maturitate. Dupa cum ne spune si numele, este o combinatie intre cele doua tipuri exteme de ten: gras si uscat (uneori, in loc de tipul uscat intalnim tipul normal). In Zona T (frunte, nas, barbie) tenul este gras, iar in rest (obraji, in jurul ochilor si in jurul gurii) este uscat.

Este recomandata fie tratarea zonelor conform tipului de ten din acele zone, fie tratarea intregii fete cu produse special gandite pentru tenul mixt. Este mai benefica (si da de rezultate mai bune) ingrijirea cu produse diferite pentru fiecare zona: produse pentru ten gras unde este mai lucios, respectiv produse pentru ten uscat in zonele mai „sterse” ale fetei.Folositi creme matifiante pe frunte,nas,barbie, iar pe restul fetei crema usor grasa.

Tenul sensibil poate fi atat uscat, cat si gras sau normal. Cel mai des, insa, este uscat.

Este foarte subtire si delicat si se caracterizeaza prin inrositi si iritatii frecvente. Este predispus la cuperoza (spargerea capilarelor in special la nivelul obrajilor). Necesita o ingrijire atenta, pentru ca semnele batranetii isi fac aparitia devreme.

Renunta definitiv la folosirea sapunului si a produselor cu alcool, stai departe de soare si de vant puternic.

Acum treceti la treaba si descoperiti-va caracteristicile tenului.Urmeaza retete de masti pentru ten,hand made,foarte interesante !

Inceput de week-end minunat tuturor !


Niciun comentariu: