joi, iunie 30

Sa militam in numele... SPORTULUI




SPORT, sporturi, s.n. Complex de exerciții fizice, de jocuri practicate în mod metodic, cu scopul de a dezvolta, de a întări, de a educa voința, curajul, inițiativa, disciplina; fiecare dintre formele particulare, reglementate ale acestei activități.

Cuvântul sport are o lungă istorie, avându-şi originea în cuvântul latin deportare, care printre sensurile sale primordiale, însemna a ieşi afară pe poartă adică a ieşi în afara zidurilor oraşului pentru a se dedica la activităţi sportive. Tot din acest termen, îşi au originea înprovensalul deportar, spaniolul deportar şi francezul despoter (dvertisment, distracţie); de la acest cuvânt francez a luat, în engleza din al XIV-lea secol, termenul disport, ce în preajma, secolului XVI, s-a transformat în sport.

Studiul dezvoltării sportului în istoria umană, poate arăta schimbări sociale semnificative survenite de-a lungul secolelor, în diferite culturi. Conceptul de sport ca o activitate ce implică abilităţile umane de bază, fizice şi mentale, urmăreşte îmbunătăţirea acestor abilităţi pentru a fi utilizate mai eficient şi sugerează faptul că sportul este probabil la fel de vechi ca dezvoltarea inteligenţei umane. Pentru omul primitiv, activitatea fizică a fost doar un mod de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele despre natură şi, în aceeaşi măsură, un mod de a stăpâni mediul din jurul lui.


Vreau sa militam pentru SPORT. Vreau ca dimineata odata cu obijnuitul spalat pe dinti si fata, sa alocam timp religiei fizicului si anume SPORTULUI.

Cum Seneca spunea ca drumul sportului e lung, dar te duce la inaltimi nebanuite, cum Muhamed Ali spunea ca in salile de sport nu se nasc campionii si cum sportul national al romanilor SPER sa nu fie doar goana dupa functii, sa facem SPORT.

Sa invatam si, inainte de toate, sa acceptam sa concuram cu noi, e vorba de conceptul de a fi mai bun ca ieri. E vorba de incredere, de respect. E vorba de victoria ta, in fata ta.

POT, IMI DORESC, SUNT. Si sunt pentru ca imi doresc si pot.

Sa radem chiar in stilul unicului Cioran: Să nu uităm că există în lumea asta pumni, strigăte, palme, marşuri, sport, femei, vulgaritate, cu ajutorul cărora înfrângem temporar tristeţea.

Ei bine, vad tot mai multi practicanti de sport ca must, dar nu ca gratie a spiritului. Nu vad tinerii ce isi mangaie kilogramele zi de zi in timp ce mai descopera cate un ambalaj nou la o punga de chipsuri, alergand, mergam la sala sau de ce nu practicand un sport care sa le dezvolte cel putin capacitatea de a se respecta pe sine. (Shht, ramane intre noi ca absolut orice SPORT are menirea asta. De autoeducare a sinelui.)

Vad in parcuri alergand doar trupuri impecabile, care cu siguranta au invatat ce e acela cult al sinelui. In rest? Unde sunt cei care participa la concursuri de mancat shaorma, baut beri direct din butoaie sau inghitit cat mai multe meniuri fast-food pe ora?

Domnilor, cum e sa simtiti in locul unui abdomen plat, unor coapse ferme, unui posterior impecabil, unor brate fine, o burta din care ai afuma cea mai buna sunculita de Craciun sau niste picioare din care-ai face cea mai buna ciorba de os afumat?

Doamnelor, cum e sa simtiti ca aveti in locul din dreapta in pat, seara de seara un urs polar cu trup de Yeti?

Si daca tot nu v-am convins, sa va enumar cate SPORTURI sunt, ca sa nu va aud ca nu aveti de unde alege:


A-B-C-D

Aerobic

Aeromodelism

Aikido

Alpinism

Atletism

Arte marţiale

Automobilism

Badminton

Balet

Baschet

Baseball

Biatlon

Biliard

Bob

Box

Bowling

Bridge

Caiac-canoe

Canotaj

Carting

Călărie

Ciclism

Cricket

Culturism

Curling

Castellers

Dans

Darts


E - F - G - H

Echitaţie

Fitnes

Fotbal

Fotbal american

Fotbal tenis

Formula 1

Futsal

Gimnastică

Go

Golf

Haltere

Handbal

Hochei pe gheaţă

Hochei pe iarbă

Hochei subacvatic


I - J - K - L

Înot

Judo

Karting

Karate

Kick-Box

Kitesurfing

Lupte


M - N - O - P

Motociclism

Nataţie

Oină

Olimpism

Orientare

Planorism

Parapantism

Paraşutism

Patinaj artistic

Patinaj viteză

Paintball

Pentatlon

Pescuit

Petanque

Polo

Popice


Q - R - S - T

Raliu

Role

Rugby

Rugby subacvatic

Sanie

Sărituri cu schiurile

Scrabble

Scrimă

Scufundare

Scufundare liberă (în apnee)

Skeleton

Snowboard

Snooker

Speologie

Streetball

Sport electronic

Sumo

Şah

Schi

Surf

Tae Bo

Taekwondo

Tenis de câmp

Tenis de masă

Tir

Tir cu arcul

Tir dinamic IPSC

Tir subacvatic

Triatlon


U - V - W - X

Unifight

Vânătoare subacvatică

Volei

Wrestling


Y - Z

Yachting


Sa militam pentru a ne educa practicarea unui SPORT!

Si daca ai ajuns pana la ultimul rand, te rog, imprastie vestea…

In numele SPORTULUI, multumiri.

Un comentariu:

happyman KCO spunea...

Cine este autorul citatului:''Sportul este religia fizicului'' ?