sâmbătă, ianuarie 22

S.O.S Psiholog de serviciu


Psihologia nu este doar studiul patologiei, slabiciunii si prejudiciilor; este si studiul fortei si virtutii. Tratament nu inseamna doar repararea a ceea ce s-a stricat, ci si ingrijirea a ceea ce este mai bun. Pornim de la intrebarea "De ce acum?" si il citez pe L.Roberts: daca un client iti expune faptele goale, umbla la sentimente; daca iti expune sentimentele, umbla la faptele goale.

Prin natura meseriei mele se presupune ca empatia e varful si verbul "a judeca" sub-baza. In fapt, MOTIVATIA este probabilitatea in care indivizii incep, continua si adera la o strategie specifica de schimbare sau la comportamente specifice. Recunoasterea problemei duce la explicatii; experienta duce la schimbare; intelegerea si insight-ul sunt rareori suficiente.

Tratam o fiinta umana, nu un diagnostic. Desi diagnosticul este extrem de important in tratamentul unor tulburari cu substrat biologic, diagnosticul este adesea contraproductiv in psihoterapia de zi cu zi a pacientilor cu tulburari mai putin severe.

In psihologia timpurie, umorul era considerat un fluid care circula in interiorul corpului, influentand dispozitia sau starea de spirit a persoanei repective. Astazi, privim umorul nu din punct de vedere fiziologic, ci ca un capriciu, o toana, o fantezie.

Nu mereu lentilele noastre vad ceea ce ar trebui sa vada si esuam in stabilirea unei relatii corecte si eficiente in stabilirea unei scheme terapetice. Pana si psihologii sunt oameni...

Exista feedback intre client (pacient) si terapeut si numai o buna comunicare va duce la rezultate optime in rezolvarea scopului propus. Fiecare dintre noi suntem unici, de aceea psihoterapia e formulata in asa fel incat unicitatea nevoilor individuale sa fie intalnita, nu judecata.

Suntem din ce in ce mai deschisi catre psihologie, psihoterapie, tocmai pentru ca o sa devina indispensabila. De la psihologia de zi cu zi pana la psihoterapie, omul, ca si complex, are nevoie de o ordine in substraturi. Nu de fiecare data reuseste singur, de aceea o buna solutionare e alegerea unei variante optime pentru a se reconstrui: alegerea unui sport nou, unui hobby recent descoperit, unui psiholog, etc.

Devenim din ce in ce mai deschisi catre a merge la psiholog si mie, ca si viitor psiholog clinician, nu imi poate trezi decat satisfactii si feedback pozitiv, lucrul acesta.

Nu am deschis poarta spre PSIHOLOGIE, doar ca asta mi-e vocatia si darul divin.

Am deschis poarta pentru voi, oameni frumosi, complicati si pozitivi, pentru ca usa deschisa, lasa in casa sa intre pe langa vant si soare.


Imi puteti scrie pe adresa ioana.nitica@yahoo.com si in limita timpului liber voi incerca sa fiu un rau necesar ce se numeste PSIHOLOG DE SERVICIU.


Psiholog Masterand Ioana Andreea Nitica

Niciun comentariu: