sâmbătă, septembrie 18

Despre DRAGOSTE (ca lux desuet) si INŞELAT (ca trend ) ...

Cu siguranta Adam si Eva nu sunt cel mai fericit exemplu de cuplu,dar cel putin s-au chinuit sa devina "celebri".Desi traiau intr-o lume nepoluata si aveau o pofta nebuna de mere ,celor doi nu prea le-a iesit miscarea asta cu managementul crizelor cuplului.

Imaginati-va,pe vremea aceea nu trebuia sa cureti merele de coaja,pentru ca nu erau imbacsite cu pesticide,ci doar cu ... pretentii indoielnice.

Din avalansa intrebarilor voastre, de a va lamuri cu privire la intrebarea : De ce inselatul a devenit un "trend" ?,impreuna cu explicatia propusa de insusi atotstiutorul DEX ,dau START discutiei !

A insela vb. 1. a ademeni, a amăgi, a încânta, a minți, a momi, a păcăli, a prosti, a purta, a trișa,a iluziona, a juca, a planisi, a poticări, a prilesti, a sminti, a smomi, a șutili, a șugui, a mâglisi, a tășca, a aromi, a blăzni, a gâmbosi, a măguli, a mistifica, a surprinde, (fam.) a duce, a fraieri, a șmecheri, a arde, a frige, a încălța, a pingeli, a pingelui, a pârli, a potcovi, a prăji, a boi, a luneca. 2. a trăda, a vicleni, a încornora(nevasta.) 3. escroca. 4. a greși.

Barbatii si femeile inseala ...pentru ca :

  • inca mai exista altruisti ,ce vor sa ofere placere cat mai multor femei/barbati ,sa-si imbunatateasca tehnicile.(probabil e un mod de afirmare) ;

  • nefiind pregatiti sa aiba resposabilitati,isi doresc ceva fara constrangeri ;

  • tanjesc dupa ilegalitatea unei relatii secrete,desi nu se gandesc la consecinta actelor lor ;

  • le place sa se simta doriti si liberi ,iar in relatia actuala nu mai dispun de acest avantaj ;

  • vor altceva ,chiar daca "cealalta/celalalt" nu inseamna intr-adevar nimic,este numai sport ;

  • simt ca au din ce in ce mai putina putere in fata femeii/barbatului de langa el/ea ;

  • cu un/o partener(a) "proaspata" pot fi cine isi doresc sa fie – cu el/ea nu au nicio istorie comuna ;

  • nemultumirile din cuplu ,daca nu sunt discutate franc ,deschid poarta spre aventura ;

  • romantismul s-a stins cu desavarsire,iar dragostea in zilele noastre dureaza doar 3 ani,ucisa de virtejul existentei de consum si de invazia tehnologiei ;

  • "alchimia" dintre el si ea se desfasoara pe principiul fast forward : nu mai apuca sa-i cunoasca trecutul,sa-i evalueze posibilitatile,sa-i sondeze personalitatea,viziunea despre viitor , sa-i analizezi raspunsurile si reactiile.Sa compari. ;

  • visul domestic acapareaza CUPLUL : mai multa comunicare,mai mult timp petrecut impreuna,mai multa energie investita spre interior decat spre exterior ... distrug MISTERUL. Iar intr-o relatie,misterul isi joaca bine rolul .

Cum vorbe din trecut sustin ca lumea se termina si se sfarseste odata cu dragostea,ce-i de facut cand cuplul devine un kitsch monstruos ?

Bunicile noastre voiau sa faca sex (iarta-ma buni),dar nu se alegeau decat cu poeme si bezele. Si atunci cuplul credea vehement in dragoste,sinceritate si un final fericit . Acum pare totul atat de passé...

De ce ? Pentru ca in epoca noastra sexul a devenit mai banal decat un ceai de tei cu miere pe vreme de gripa si tot mai multi dintre noi ne simtim ca niste pescari carora li s-au furat unditele si s-au trezit direct la supermarket ,la raionul de fructe de mare si peste,unde e suficient sa ceri ce vrei si sa primesti pe loc . Iar faptul ca numarul partidelor de sex este invers proportional cu numarul de gesturi romantice pe care cineva le face pentru a ne cuceri nu mai este un secret pentru nimeni ...Odata ce lupta pentru libertatea de a face sex oricand, oricum si cu oricine a fost castigata detasat de generatia actuala,unde-i locul ce trebuie dezinfectat si pansat ?

Valul de optimism si simplul fapt ca,macar teoretic,credem in iubire ... !

Intr-adevar intelepciunea si ratiunea nu cantaresc bine in balanta,iar soiul de pasiune rivala ,creeaza ruptura.Dar ce e de facut ?

Pasul 1. Examinarea dezastrului produs

- luati o bucata de hartie si scrieti tot ce cuplul a intreprins ca energie pozitiva/nepoluanta/regenerabila in decursul relatiei voastre ; ( Ex : serile petrecute impreuna,vacantele reusite,mici victorii casnice,concertele asteptate de amandoi ,etc )

- apoi pe verso scrieti toate "nimicurile" negative care v-au poluat relatia si care trebuiesc contabilizate,reevaluate,schimbate,eliminate ; (Ex : aniversari uitate,cuvinte dure spuse despre prietenii si familia celuilalt,haine aruncate prin casa,vase nespalate,reprosurile, zilele cu "n-am chef azi",banii dositi sau aruncati pe "prostii",relatiile extra,flirturile online,etc . )

Pasul 2. Consensul

Daca fiecare dintre voi crede ca mai bine le faci uitate, ca nu-i sanatos sa te mai gandesti la ele , crede-ma ca iti vor da tarcoale cand iti e lumea mai draga.Degeaba plantezi copaci daca nu incerci sa pui si filtre la industria grea.Odata si odata trebuie sa afli cum se-nclina balanta.

Deci,chiar daca el bea cu amicii mai ceva ca un Hummer,adora zarva motorului tusind viril in trafic si,cu ceva zile in urma si-a dat cu parerea despre coafura ta (in public !!!) si nu era o parere flatanta si ...chiar daca ea gandeste ca o hibrida ,nu consuma multa energie,nu face zgomot,dar baga destula viteza cat sa nu treaca neobservata... inca mai sunt sanse de SUPRAVIETUIRE.

In faza asta si discutiile ajuta. Dar cum practica (nu) ne omoara ,eu propun ca dupa evaluari si concluzii in scris,sa hotarati impreuna de unde mai reduceti,unde mai plantati si ce dati la casat .

Pasul 3. Finalul (ne) fericit

Dragostea vine (precum postasul) intodeauna de (cel putin) doua ori .Uneori nici macar nu trebuie sa ii vezi chipul ...Dureaza un epidod,doua,trei,sau pentru toata viata...ca-n povestile cu zane .

Dezvoltare adorabila si sentimente reciproce durabile va doresc !

PS. Deseori imi amintesc de vizitele la bunici .Bunicii mei,innobilati cu diploma onorifica pentru cei 50 de ani de casatorie credeau ca dragostea vine o singura data in viata si atunci e pentru totdeauna.La ei,cel putin,asa a fost .S-au cunoscut la promenadele de duminica organizate in sat,cand nici macar nu implinisera optsprezece ani si de atunci au ramas impreuna.Aproape o viata de om.Ziua trebaluiau in jurul casei impreuna,tarandu-si amintirile odata cu papucii de casa pufosi,vorbind despre singura nepoata si despre vreme, intr-o atmosfera uneori incremenita si dezmortita in zorii fiecarei dimineti de cafeaua la ibric pregatita de bunicul.Din cand in cand,radioul de la bucatarie rasuna a petrecere,iar vina si-o poarta melodia populara-slabiciunea amandurora.Aveau tabieturile lor induiosatoare,construite in jumatate de secol trait impreuna si nu le-ar schimba pentru nimic in lume.El inca ii spunea ca e cea mai frumoasa si desteapta femeie,iar ea,in schimb,il cicalea cu drag,pentru ca iar si-a murdarit hainele.Ei au crezut mereu ca Dumnezeu iti harazeste pe cineva si mai departe depinde de tine.Ca odata ce ti-ai ales "crucea",trebuie sa o porti pana la capat.

Pentru bunicul,ce si-a purtat "crucea" in credinta lui nestirbita,acum capatul e cerul si ...bunica.Bunica insa , (re)deschide capitolul "Amintiri" la fiecare revedere cu nepoata...iar bunicul ne inconjoara de simplitatea lui imbibata de dragoste,de acolo de Sus...



Niciun comentariu: