"Cei sapte ani de-acasa" se vad cel mai bine cand stam la masa. Oricat esti de frumos imbracata si parfumata, daca nu stii sa tii furculita cu stanga si cutitul cu dreapta, daca nu stii sa nu pui coatele pe masa si sa nu ridici paharul cu degetul mic in aer, n-ai facut nimic. Cei care au maniere isi vor da imediat seama ca ceva iti scapa.Am insa o veste buna ! Bunele maniere sunt usor de invatat la orice varsta. Pe cele simple le stii deja: nu sorbi lichidele, nu zdranganesti tacamurile de marginea farfuriei, nu vorbesti cu gura plina, nu tai toate bucatile de carne de la inceput, ci pe rand, pe masura ce mananci...
Bucataria moderna a mai schimbat regulile. La un restaurant cu specific medieval nu se va manca cu tacamuri, pentru ca aceasta e regula. Pentru un meniu chinezesc iti va veni greu sa utilizezi cutitul (uneori chiar si furculita, caci ele vor fi inlocuite de betisoare), datorita faptului ca mancarea va fi gata portionata. De asemenea, multe dintre mese vor fi compuse din mici gustari si sandvisuri maruntele. Desigur ca acestea nu se vor manca folosind cutitul si furculita. Iar regula ca nu se completeaza paharul cu lichid inainte de a fi fost golit nu se mai respecta ca litera de lege.
Painea Este o obisnuinta mai ales in tarile europene, unde nu pare a lipsi de la vreun fel de mancare. Fie ca este feliata, sub forma de chifle, prajita, nu se va musca niciodata din bucata intreaga. Se va rupe cu mana cate o bucatica si astfel se va baga in gura. Nu se aduna firimiturile de pe masa, nu se fac cocoloase din paine si nu se aduna sosul din farfurie (sau din salata) cu painea. O alta regula spune sa nu mancam supa cu paine, dar nu este chiar atat de stricta.
Carnea Aperitivele formate din felii de carne nu se transforma automat in sandvisuri, asa cum obisnuim acasa, ci se servesc cu cutitul si cu furculita, acompaniate de celelalte elemente din farfurie. Daca salamul are „piele“, se va indeparta tot cu ajutorul tacamurilor, niciodata cu mana.
Pestele e o piatra de incercare pentru toti. Exista tacamuri speciale pentru el, care vor fi folosite cand portionezi pestele, il dezosezi si te ajuti de ele la mancat. Pentru oase, vei folosi furculita, pe care o vei apropia de buze si pe care vei depune oasele (care vor ajunge pe marginea farfuriei).
Puiul nu se mananca niciodata cu mana! Desigur, e vorba despre situatiile in care vrei sa mananci cu stil, in care esti inconjurata de oameni care stiu aceasta regula. In mod normal, carnea va fi prezentata la masa portionata. In caz contrar, vei folosi pentru dezosare cutitul si furculita.
Mici trucuri,mari defecte...Desi pare o problema de optiune personala, spalatul pe maini inaintea mesei e un semn de maniere civilizate. De asemenea, faptul ca nu te imbeti cand esti la o masa oficiala (ai voie doar cu prietenii apropiati!) si ca nu vorbesti cu gura plina sunt alte semne ca ai invatat sa te comporti.
Cum stai pe scaun? Nu pare important, insa e mai confortabil si mai civilizat sa stai pe tot scaunul, cu spatele drept. Daca esti fumatoare, asteapta sa termine toti de mancat (chiar daca sunteti la terasa) si cere voie de la toti comesenii. Nu manca niciodata pana explodezi, ci cu masura.
Daca esti invitata la masa, nu comanda cele mai scumpe mancaruri din meniu, e un fapt de un prost gust evident. La o masa cu bufet suedez, serveste-te o singura data, nu te simti ca la tine acasa. De asemenea, daca se serveste mancarea pe platouri, nu le goli cu totul pe cele care-ti plac.
Inchei cu un citat drag mie :
Bunul simt va deschide usile pe care nici cea mai buna educatie nu le poate deschide. Clarence Thomas
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu