duminică, septembrie 26

Why'd You "Lie To Me" ...!?



Recunosc ! Nutresc vag o pasiune adanca pentru filme si seriale ca si pentru prajiturelele pufoase din rafturile spumoase ale magazinelor de profil,pictate multicolor.Adica,mai deloc …O sa ziceti in gand : asta-i buna ! , dar da , nu ma omor cu dulciurelele,cum nu ma omor nici cu filmuletele .

Dar ce ziceti ,daca v-as vorbi azi despre microexpresiile fetei umane si ale limbajului trupului... ?

Sa incepem gradual : nu cred ca e careva dintre voi care nu ar vrea (sau cel putin nu si-ar dori) sa cunoasca multiplele fete ale minciunii si ale micinosilor. Nu ?

De ce "Lie to me" si nu alt serial ?

Daca vi s-ar arata,cel putin 10 imagini cu oameni ale caror fete exprima diverse sentimente sau reactii ale unor procese mentale,ca de exemplu :frica,dezamagire,ura,mirare,bucurie,dispret,etc.,ati putea sa le numiti pe fiecare in parte ,insa nu ati putea spune si de ce .

Tot ce face o fata de om expresiva (miscarile buzelor,incruntarile involuntare ale unor grupe musculare,dilatarea pupilelor ) trece prin filtrul "detectorului uman de minciuni"...

Serialul isi concentreaza atentia asupra unei firme particulare ,The Lightman Group …

Angajatii de la The Lightman Group , au devenit experti in determinarea adevarului prin prisma evaluarii expresiilor faciale si a ticurilor comportamentale involunatre,studiind ( ca niste detectivi) diversele cazuri ale FBI-ului,politiei locale,CIA-ului,etc.

Cine e Dr.Cal Lightman ?

Dr.Cal Lightman este un irlandez autentic ,flegmatic si sarmant , specialist in microexpresii.Alaturi de Dr.Gillian Foster,pshiholog sexy in cei 35 de ani ai sai ,e un adevarat poligraf uman,iar nici o urma de adevar sau minciuna nu le poate fi stearsa de pe retina ochiului lor.

Cine mai face parte din echipa ?

Eli Loker,ce pune onestitatea la rang inalt, este seful echipei de experti,intrand de fiecare data in miezul problemei ,cu capul inainte.Ria Torres,prezenta feminina cu un talent innascut,e prima la apel cand e vorba de studierea comportamentului uman si interpretarea miscarilor faciale,desi capacitatea de a citi oamenii e inca neexploatata la maxim.Personajele au povesti reale,usor romantate pe alocuri, facand insa echipa buna cu cazurile dificile dezbatute in cadrul firmei.

Pe tot parcursul serialului sunt folosite imagini cu personalitati din lumea reala ,folosite ca analogii cu mincinosii din serial...

Bill Clinton : "I did not have sex with that woman " si arata cu degetul in alta directie decat in cea in care ii era privirea….Evident,mintea ! ,dar mi se pare dementiala secventa.

Daca tot nu v-am convins ,stiati ca :

- ridicarea unui umar indica lipsa de incredere in ceea ce spui?

- intreruperea contactului vizual poate insemna ca persoana incearca sa-si aminteasca ca sa raspunda sincer?

- o repetitie rigida e tipica unei minciuni?

- pe barbati ii mananca nasul cand ascund ceva ?

- atunci cand sprancenele sunt ridicate in timpul adresarii unei intrebari,persoana stie raspunsul la intrebarea care i-a fost pusa ?

- in caz de frica intensa ni se racesc mainile pentru ca sangele curge din extremitati spre picioare ?

- la un zambet fals nu sunt incretituri in jurul ochilor ?

- o greseala clasica pe care o faci atunci cand spui o minciuna e sa scuturi din cap ca nu in timp ce spui da ?

- o persoana care minte mentine contactul vizual pentru a vedea daca minciunile ii sunt crezute ?

Personal, "Lie to me" m-a cucerit! Pe langa un serial aparte, e cu certitudine ghidul fiecaruia dintre voi pentru a deveni un poligraf uman incepator !

Vizionare placuta si dezvoltare personala cat mai reusita !


Niciun comentariu: