joi, noiembrie 25

STRESUL- cum transformi un dusman in prieten




Deja nu mai este strain niciunuia dintre noi termenul de STRES, cu atat mai mult cu cat ni-l insusim din ce in ce mai des pe langa rutina zilnica.




In situatii stresante relaxarea trebuie exersata- si anume, in perioada cand inca nu esti stresat, spun specialistii in stres.









Gesturi

Metoda functioneaza dupa principiul clasicului efect conditionat: indoi o agrafa de birou sau te tragi de lobul urechii si in acelasi timp vizualizezi intens un moment deosebit de placut. Ulterior, vei reusi intr-o situatie stresanta, sa-ti regasesti sentimentele pozitive, rechemandu-le prin acest smplu gest. Insa dureaza cateva luni pana incepe sa functioneze, ne avertizeaza psihologii. Sau: Amintiti-va o situatie in care v-ati simtit puternici si incarcati de energie. De pilda, cei carora le place sa calareasca au sentimentul puterii atunci cand isi duc calul de capastru. Gestul respectiv reprezinta firul de legatura cu propria lor forta. Deprindeti-va ca, inaintea unor situatii dificile, sa luati fraiele in mana, pentru un minut, in imaginatie si prin intermediul gestului.


Miscare si Respiratie

Se stie ca zambetul stimuleaza buna dispozitie. Este oare posibil ca destinderea muschilor sa influenteze si modul cum noi percepem stresul? De ce nu? Cercetatorii de la Universitatea din Hamburg, ne sugereaza ca, atunci cand ne gasim psihic intr-un impas, sa mergem de-a-ndaratelea, timp de mai multe minute, cu atentia concentrata la maximum. Sau: Invartiti bratele cu elan in jurul corpului. Tropaiti pe loc, mimati niste miscari de box si imbolditi-va singuri cu exclamatii de incurajare, asa cum fac boxerii in ring. Aruncati mingi imaginare si, de fiecare data strigati cate o silaba dintr-o insiruire de cuvinte.Respiratia exprima exact starea noastra. Cand suntem tensionati, ea devinde rapida si superficiala. Modificand respiratia, vom modifica felul cum ne simtim.















Pauze


Se recomanda o pauza la fiecare 90 de minute, ca ritual. Ele sunt odraslele vitrege ale unui program zilnic incarcat. Mereu le amanam, mereu avem ceva mai important de facut. Multe pauze mici, presarate pe tot parcursul zilei, sunt mai bune decat una singura, mare, deoarece s-a dovedit ca recuperarea are loc mai ales in prima treime a intervalului, si foarte putin dupa aceea.

Psihologii recomanda celor ce le vine greu sa aplice regula, sa-si spele mainile cu apa rece, de exemplu- ca semnal al inceputului relaxarii.
















Muzica


Linistete-te si educa-ti perceptia. Sunetele si melodiile pot influenta bataile inimii si activeaza centrul satisfactiei in creier. In special, vocalizele combat stresul, indiferent daca veti canta intr-un cor sau va veti da drumul la voce ca sa va alungati plictiseala in timp ce conduceti masina. Cei ce studiaza muzica, dobandesc in timp o perceptie mai subtila asupra propriei persoane, ne incredinteaza specialistii.





Atentia

Actualmente, atentia este in mare voga. Si pe drept cuvant. Atentia ne ajuta sa gasim solutii creative, inclusiv in situatii stresante. Metoda MBSR ( Mindfulness Based Stress Reduction) zice ca reducerea stresului e bazata pe atentie si consta intr-o combinatie de yoga si meditatie, exercitii de respiratie si training de gandire pozitiva, fiind recomandata ca deosebit de eficient in combaterea stresului.


(De)Stresare usoara va doresc!





Niciun comentariu: