Nici Sfântului Mare Mucenic Dumitru nu mai trebuie să-i amintim că noi, românii ce ne ținem inima și capul pe-a țării pernă de Muscel, suntem întâi foc și-apoi apă.
Noi mirosim a brad zi din noapte, nu că suntem verzi tot timpul, ci neclintiți.
Și fiindcă ne avem cetină-n inimă precum ne avem inima "din lung prelung de Câmpulung", odată pe an ne tăiem de la rădăcină, trecem podul Dâmboviței, ne oprim strigătul în vârf de Rucăr și coborâm Dragoslavele, ne abatem traiul în Leresti și ne trecem cetina pe drum domol de Valea Mare-Pravăț până-n miezul copilăriei mele, Mihaesti.
Recoltele s-au adunat și înșirat în poduri și pivnițe, oile au răvășit și-au venit la vatra lor, iar noi cu sfințenie păstrăm tradiția prin neuitare.
Străbatem munte, deal și vale, mocnind a brad, ne adunăm cu mic cu mare în jurul focului și strigăm cât să răsune-n rădăcinile străbune: "Hai la Focul lui Sumedru/C-a mâncat lupu' iedu'! "
Și cum "la Sângeorz se incaieră câinii si la Sumedru se bat stăpânii", e rost de noi începuturi, în fiecare an, în prag de seară de 25 spre 26 Octombrie-Brumărel.
Cine sare peste foc o să fie sănătos tot anul sau se va căsători.
Nuci, mere, covrigi, gogoși, se împart copiilor printre cântece, joc și bucurie mare și, se bea țuica, must și suc de mere.
Când bradul se prăbușește în arderea focului viu, "vorbitoarea tăcere" se lasă și, oamenii locului duc spre casele și grădinile lor cenușă pentru bogăția recoltei din anul ce urmează.
Cum e vremea de Sumedru așa va fi toată iarna si de va fi frumos, că va fi toamna lungă.
Focurile purificatoare din inimile muscelenilor, luminează cerul și-l ține așa tot anul.
De-asta "o foame negrăită, ne umple(-dar ne sătura), ca și cum apei i-ar fi sete de apă".
De-asta poate bucuria, puterea, inima Sus, ne e în suflu întregul an.
De-asta-l facem anul acesta, pe cel mai inalt vârf de deal din țară, Mățău, ca să-l vadă stelele-"anul cu lumile, lumile ca stelele".
Fiindcă la Câmpulung, de ne e "aerul găurit de păsări", Focul lui Sumedru ajunge de-L luminează și pe Dumnezeu.
2 comentarii:
un site interesant am gasit cateva articole foarte bune
Ioana, multumesc cu drag!
Trimiteți un comentariu